nederland

‘Gülenbeweging zet tot grote donaties aan’

15 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Gülenbeweging in Nederland oefent druk uit op haar leden om geld aan de organisatie te doneren. Dat schrijft de Volkskrant, die met zeven voormalige Nederlandse Gülenisten sprak.

De geïnterviewden spreken van bijeenkomsten waarbij Gülenaanhangers worden overgehaald door abi’s, mannen met hoge posities binnen de organisatie, een zo groot mogelijke himmet, een religieuze donatie, te schenken. ,,Het verbaasde me dat niet alle mensen van onze huiskamerbijeenkomst waren uitgenodigd’’, zegt de 33-jarige garagehouder Mustafa Acer tegen de krant.

,,Alleen de ondernemers zaten er. Een abi heeft ons die avond opgefokt om te doneren. Want de arme mensen moesten hogerop. Op een gegeven moment stak iemand een vinger op: ik geef 10 duizend. Iemand anders riep 50, iemand 60. Ik dacht: hoe kan iemand met een fietsenwinkel zoveel doneren? Dan moet je heel veel fietsen verkopen’’, aldus Acer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.