nederland

‘Aandacht voor overval mag niet verslappen’

12 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – Het aantal overvallen in Nederland is weliswaar scherp gedaald, maar de overheid mag de aandacht voor het probleem niet laten verslappen. Die waarschuwing uiten de criminologen Ben Rovers en Cyrille Fijnaut. Volgens hen valt er nog veel winst te behalen in de aanpak van overvallers. Zo ontspringen momenteel nog veel beroepsmisdadigers de dans.

De opheldering van zware overvallen die beroepsmatig worden gepleegd ,,tart de rechtsstatelijke verbeelding op een haast onvoorstelbare manier”, schrijven de onderzoekers in een rapport dat ze woensdag presenteren op een congres in Rotterdam. Volgens schattingen van insiders telt Nederland zo’n 1200 van deze beroepsmisdadigers. Daarvan zitten er momenteel slechts 30 tot 35 achter de tralies.

Het aantal overvallen is de afgelopen jaren desondanks flink gedaald, van zo’n 3000 in 2009 tot ruim 1200 vorig jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.