nederland

Toerisme steeds belangrijker voor economie

19 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Toerisme is de afgelopen jaren van groter belang geworden voor de Nederlandse economie. Nederland weet meer toeristen te trekken, die meer uitgeven en zorgen voor meer werkgelegenheid in de toerismesector.

De toeristische bestedingen in Nederland zijn in 2015 voor het tweede jaar op rij met circa 5 procent gestegen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Daarmee liepen die uitgaven op tot 72,7 miljard euro. Daarvan is bijna 20 miljard euro te danken aan buitenlandse toeristen, de rest komt van Nederlanders die op stap gaan in eigen land.

Nederland trok vorig jaar 8 procent meer toeristen dan in 2014. De bestedingen van buitenlandse toeristen namen daarbij met 13 procent toe. Daarbij wordt ook het geld meegeteld dat buitenlanders uitgeven aan hotel- of vliegticketboekingen bij of via Nederlandse bedrijven. Deze reizigers komen lang niet allemaal naar Nederland, het gaat dan vaak om boekingen voor reizen in en naar andere landen.

Het aantal mensen dat werkt in de toerismesector liep vorig jaar met 3 procent op naar 529.000. De sector was goed voor bijna 4 procent van het totale aantal voltijdsbanen in Nederland. Ongeveer driekwart van het werk bestaat uit banen in de horeca, luchtvaart, kunst en cultuur en bij reisorganisaties. Daarnaast zorgt toerisme voor werk bij winkels en in het vervoer.

Toerisme was in 2015 goed voor 3,8 procent van de omvang van de hele Nederlandse economie. In 2010 bedroeg dit aandeel 3 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.