nederland

Première van dertiende aflevering ‘Floris’

17 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

LINGEWAARD (ANP) – Bijna 47 jaar na de uitzending van de twaalfde en laatste aflevering van de tv-serie Floris, gaat een tot nu toe onbekende dertiende aflevering in première. Dat gebeurt vrijdag op het kasteel Doornenburg aan de rivier de Linge, in het bijzijn van toenmalig titelvertolker Rutger Hauer. Zijn rol als de middeleeuwse ridder Floris van Rosemondt betekende voor Hauer zijn doorbraak als acteur.

Paul Verhoeven was de regisseur van de twaalfdelige serie, die in 1969 werd uitgezonden. Een dertiende aflevering, getiteld Het Gericht, werd om verschillende redenen nooit afgemonteerd en is ook nooit vertoond. Het ruwe filmmateriaal was in bezit van de schrijver van de serie, Gerard Soeteman. Om een volwaardige aflevering te krijgen, zijn er nu tussen de beelden zwart-wittekeningen gemonteerd van tekenaar Gerrit Stapel, die met Soeteman eerder Floris-strips maakte.

Naast de dertiende aflevering is er ook een documentaire gemaakt over de legendarische serie, waarin zowel Verhoeven als Soeteman inzicht geeft in de totstandkoming van Floris. De serie vormde de aftrap voor een succesvolle samenwerking van Verhoeven, Soeteman en Hauer. Zo maakten ze onder meer Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977).

De serie werd deels opgenomen op kasteel Doornenburg (‘kasteel Oldenstein’), maar ook op slot Loevestein, kasteel Hernen en in Gent en Brugge. Floris trok miljoenen kijkers en was in 1969 het best bekeken tv-programma van het jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.