nederland

Huisartsenposten slecht bereikbaar

23 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De telefonische wachttijden bij huisartsenposten zijn ontmoedigend lang. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Het dieptepunt was een wachttijd van 26 minuten bij de Centrale Huisartsen Post Zuid-Oost Brabant.

De bond belde veertig huisartsenposten (HAP) telkens twintig keer op een niet-spoedlijn. ,,En daar werden we niet blij van”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ,,Van de veertig zijn er 38 niet in staat om het merendeel van de telefoontjes binnen twee minuten aan te nemen.”

De HAP Amsterdam scoort het slechtst: bij zeventien van de twintig belpogingen was de wachttijd langer dan twee minuten; gemiddeld zelfs tien minuten. De grens van twee minuten is belangrijk om te voorkomen dat consumenten de spoedlijn gaan bellen. Die lijn is uitsluitend bedoeld voor acute gevallen en moet binnen 30 seconden worden opgenomen.

Alleen bij Doktersdienst Groningen en Dienstenstructuur Zuidwest Drenthe Noordwest Overijssel kwamen de wachttijden niet boven de twee minuten.

Tijdens het onderzoek werd tien keer de verbinding door de HAP verbroken, en dat soms na elf minuten in de wacht te hebben gestaan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemt de resultaten van het onderzoek ‘zorgwekkend’, maar wil het eerst bestuderen voor er stappen worden ondernomen tegen HAP’s die te laat opnemen, aldus de Consumentenbond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.