nederland

D66 wil ‘kansen voor iedereen’

26 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – D66 wil ongelijke kansen in de samenleving bestrijden. Ook wil de partij investeren in de toekomst met geld voor onder meer onderwijs, innovatie, cultuur en defensie. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat vrijdag is gepresenteerd onder de naam ‘Samen sterker – kansen voor iedereen’.

D66 wil onder meer ‘brede buurtscholen’ waar ,,ieder kind vanaf 2 jaar gelijke kansen krijgt” door goed onderwijs en waar aandacht is voor gezond leven. Ook zijn investeringen nodig in docenten. Die moeten bovendien door meer regels en minder lesuren de ruimte krijgen om goed onderwijs te geven.

D66 wil ongelijke kansen ook verkleinen door de tweedeling aan te pakken die is ontstaan door vaste en tijdelijke arbeidscontracten. Een vast contract moet voor iedereen bereikbaar zijn, als het aan D66 ligt.

Aanpak van ongelijke kansen

De partij handhaaft de pro-Europese standpunten. D66 wil wel een democratischer en slagvaardiger Europa. En dat Nederland vooroploopt met schone energie: kolencentrales moeten sluiten en er moeten onder meer investeringen komen in groene ondernemers.

De presentatie van het programma, dat nog wel definitief moet worden vastgesteld, vond plaats in de Van Ostadeschool in de multiculturele Haagse Schilderswijk. D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat die plek niet toevallig is gekozen, omdat het een school is die niet goed presteerde maar zich enorm heeft verbeterd.

Pechtold zei dat Nederland er best goed voor staat, na ,,een moeilijke periode van hervormingen en bezuinigingen”. Daarom is het volgens hem nodig om te investeren, ook in de aanpak van ongelijke kansen. ,,Opleiding en een niet-westerse achtergrond kunnen bepalend zijn in je leven”, aldus Pechtold.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.