nederland

‘Verschillende scenario’s voor coup Turkije’

16 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Verschillende politici van Turkse afkomst hebben gereageerd op de couppoging in Turkije. Volgens het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz bestaat de kans dat de Turkse president Erdogan de couppoging zelf in scène heeft gezet. Door het leger de schuld te geven kan Erdogan zijn macht laten groeien, aldus Yesilgöz. Maar ook andere scenario’s zijn denkbaar, volgens Yesilgöz. Ze verwijst naar de aanhangers van Erdogans politieke tegenstander Fethullah Gülen (naar wie Erdogan zelf ook met de beschuldigende vinger wees) of een ,,laatste stuiptrekking van secularisten”.

De Turks-Nederlandse politici van de beweging Denk, Seluk ztürk en Tunahan Kuzu, menen dat de democratie de winnaar is van de gebeurtenissen in Turkije. Op hun Facebookpagina schrijven ze: ,,Turkije heeft sinds haar bestaan veel te lijden gehad onder militaire coups. Maar vannacht is het Turkse volk opgestaan en heeft laten zien op te komen voor de democratie. Democratie heeft het gewonnen van de tanks en de wapens”.

Daar is niet iedereen het mee eens. Het PvdA-Kamerlid Keklik Yücel twittert; ,,Wat een nachtmerrie voor Turkije…..alleen maar verliezers en zeker de democratie.” Ook Yesilgöz noemt de democratie ,,de grootste verliezer”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.