nederland

‘Utrecht moet wildgroei rondvaarten aanpakken’

14 juli 2016Leestijd: 1 minuut

UTRECHT (ANP) – Utrecht wil exploitanten van rondvaartboten vanaf 2022 laten loten voor een vergunning. De stad heeft negentien vergunningen te vergeven, maar er zijn op dit moment veel meer botenverhuurders actief.

Volgens reders die nu over een vergunning beschikken, varen er talloze boten zonder vergunning met passagiers aan boord rond. ,,Laat de gemeente dat eerst maar eens aanpakken”, zei donderdag Ronald van der Wal, directeur van rondvaartbedrijf VareninUtrecht. Ook zijn collega Karel Schuttevaer van het gelijknamige bedrijf is ontevreden.

Vanaf 2022 zijn boten op benzine of diesel in de Utrechtse grachten verboden. In dat jaar moet elk vaarbedrijf daarom een nieuwe vergunning aanvragen. De reders die nu al met vergunning varen zijn volgens Van der Wal best bereid om hun boten op stroom te laten varen. Maar ze vrezen dat ze daarvoor geen geld kunnen lenen, als ze het risico lopen dat ze mogelijk geen vergunning krijgen.

De reders willen dat de gemeente eerst alle illegale borrelboten, tapasschepen, picknicksloepen en andere ‘zwartvaarders’ uit het water haalt. ,,Dan is een lootsysteem misschien wel helemaal niet nodig.” Als de gemeente het nieuwe rondvaartenplan niet aanpast, denkt Van der Wal dat een gang naar de rechter onvermijdelijk is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.