nederland

Unicef: aids nog groot gevaar voor kinderen

17 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Unicef waarschuwt dat aids een groot gevaar blijft voor kinderen en jongeren. Ondankt grote vooruitgang in het bestrijden van aids is er meer inzet nodig voor de bescherming tegen aids. De kinderrechtenorganisatie zegt dat aan de vooravond van een aidsconferentie in Durban.

Het aantal sterfgevallen door aids onder jongeren tussen 15 en 19 jaar is wereldwijd verdubbeld sinds 2000. In 2015 waren 29 nieuwe infecties per uur in deze leeftijdsgroep. Meisjes zijn zeer kwetsbaar en vormen 65 procent van de nieuwe hiv-gevallen onder jongeren.

Sinds 2000 is door een gezamenlijke inspanning de infectie van moeder op kind wereldwijd met 70 procent teruggebracht. In de afgelopen 15 jaar hebben de programma’s wereldwijd 1,6 miljoen nieuwe hiv-infecties voorkomen bij kinderen. Daarnaast heeft het verstrekken van aidsremmers 8,8 miljoen levens gered.

,,Na al de geredde en verbeterde levens dankzij preventie, behandeling en zorg; na alle gewonnen gevechten tegen vooroordeel en onwetendheid over deze ziekte is aids nog altijd de tweede wereldwijde doodsoorzaak voor jongeren tussen 10 en 19 jaar en de nummer 1 doodsoorzaak in Afrika”, zegt Unicef directeur Anthony Lake.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.