Suikerfeest markeert einde ramadan

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Een deel van de moslims in Nederland viert dinsdag het einde van de ramadan met het Suikerfeest. Vooral voor Nederlanders van Turkse komaf is dinsdag het slotakkoord van een maand vasten. Nederlanders met Marokkaanse wortels vieren het zogeheten Kleine Feest een dag later. Ook moslims die een andere achtergrond hebben, passen het moment van de viering veelal aan op de gebruiken in het land van herkomst.

Belijdende moslims bezoeken op Suikerfeest ’s ochtends de moskee en brengen de rest van de dag door met familiebezoeken. Het feest staat in het teken van lekker eten, vooral veel zoetigheden, en het geven van cadeautjes.

De datum van het Suikerfeest wordt bepaald aan de hand van het zien van de eerste maansikkel, dus vlak na de nieuwe maan. Daardoor schuift de ramadan en het Suikerfeest ieder jaar steeds tien dagen naar voren. Moslims hadden het de afgelopen maand extra zwaar tijdens de vastenmaand, omdat die nu precies viel tijdens de langste dagen van het jaar. Ze mogen tijdens de ramadan alleen eten als de zon onder is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.