Serieverkrachter niet terug naar rechtbank

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

UTRECHT (ANP) – De rechtbank in Utrecht hoeft de strafzaak tegen Gerard T., bekend als de Utrechtse serieverkrachter, niet opnieuw te behandelen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag beslist. T.’s raadsman vroeg om terugverwijzing naar de rechtbank, omdat zijn cliënt naar zijn mening geen eerlijk proces heeft gehad.

De rechtbank legde T. in februari een celstraf van zestien jaar op voor vier verkrachtingen in 1995 en 2001. Volgens de rechtbank was er sprake van ,,onvoorstelbare bruutheid”. De verkrachtingen veroorzaakten grote onrust. De politie zocht jarenlang naar de dader, maar zonder succes. Pas toen de 53-jarige Utrechter in 2014 DNA moest afstaan wegens een fietsendiefstal, bleek dat materiaal overeen te komen met DNA dat in een verkrachtingszaak was gevonden.

Het hof heeft woensdag het grootste deel van de 34 verzoeken van de raadsman afgewezen. Het hof gaat wel akkoord met het horen van twee getuigen waaraan de verdediging nog geen vragen heeft kunnen stellen. Ook moet de politie op papier zetten wat er tussen 1995 en 2014 precies is onderzocht en waarom T. tot tweemaal toe is uitgesloten als mogelijke dader. Het Openbaar Ministerie moet op sommige punten eveneens meer tekst en uitleg geven.

Het hof gaat op 26 september verder met de behandeling van de zaak. Het OM wilde dat de verdachte gedwongen zou worden om op die zitting te verschijnen, maar dat wijst op het hof op dit moment af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.