Schiphol door grens 200.000 reizigers per dag

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Schiphol verwacht deze zomer voor het eerst meer dan 200.000 bezoekers per dag. De grens wordt vanaf deze eerste vrijdag van de zomervakantie bijna dagelijks doorbroken. Op topdagen zoals deze verwerkt de luchthaven tussen de 215.000 en 220.000 passagiers.

De luchthaven zet onder meer extra personeel in om de zomerdrukte het hoofd te bieden. Ook wordt een personeelsdoorgang in een van de vertrekhallen opengesteld voor passagiers. Desalniettemin waarschuwt Schiphol dat er flinke wachtrijen kunnen ontstaan bij het inchecken, de beveiligingspoortjes en de paspoortcontrole. Passagiers wordt aangeraden op tijd naar Schiphol te komen, maar ook niet té vroeg omdat de incheckbalies dan nog dicht zijn.

In totaal zullen in de zomermaanden ongeveer 12,7 miljoen vertrekkende, aankomende en overstappende passagiers Schiphol bezoeken. Vorig jaar waren dat er 10,6 miljoen, met maximaal 197.000 bezoekers per dag. De allerdrukste dag wordt naar verwachting 12 augustus met 221.000 passagiers. Voor het hele jaar zijn de verwachtingen voor het totale aantal passagiers verhoogd van 60 miljoen naar 63 miljoen.

Opstelplaatsen

De forse toename van het passagiersvervoer is volgens Schiphol-directielid Miriam Hoekstra-Van der Deen een wereldwijd fenomeen. Daardoor stijgt het aantal vliegbewegingen op Schiphol naar 1550 op piekdagen. Daar komt bij dat ook steeds vaker grotere toestellen worden ingezet en dat die gemiddeld genomen voller zitten dan vorig jaar.

Een van de grootste uitdaging volgens Hoekstra-Van der Deen, die eindverantwoordelijke is voor het operationele reilen en zeilen op de luchthaven, is het beperkte aantal opstelplaatsen voor vliegtuigen. ,,Dat betekent dat er heel snel en efficiënt moet worden gewisseld.” Daarnaast is ook het op een goede manier afhandelen van de grote mensenmassa’s in de terminals een kluif.

Schiphol zet ook dit jaar weer animatiemedewerkers in om wachtende passagiers op te vrolijken. Daarnaast helpen oud-medewerkers van Schiphol ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de luchthaven vakantiegangers welkom te heten en wegwijs te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.