Rutte moet parlementair stelsel toetsen

12 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte moet een zogenoemde staatscommissie instellen die uitzoekt of het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie wel voldoende tegen de toekomst zijn bestand. De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en haar collega van de Tweede Kamer, Khadija Arib, hebben hem dat dinsdag gevraagd.

Een staatscommissie ‘Bezinning Parlementair Stelsel’ moet eventueel ook veranderingen aandragen. Er moet gekeken worden naar onderwerpen als betrokkenheid van de burgers, de betekenis van Europese besluitvorming, de taken van andere overheden en digitalisering en sociale media.

Bijna twee jaar geleden werd zo’n staatscommissie al geopperd door VVD’er Loek Hermans. Rutte zegde toe dat het kabinet zo’n staatscommissie zou instellen als beide Kamers dat zouden wensen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.