Rotterdams referendum toch niet digitaal

07 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – Rotterdam krijgt niet de primeur van een elektronisch referendum. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had graag gezien dat de Rotterdammers op 30 november digitaal stemmen over een plan om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Maar de gemeenteraad bepaalde donderdag vrijwel unaniem dat het een papieren volksraadpleging wordt.

,,Het wordt een analoge, papieren stemming op de traditionele manier”, zei de woordvoerder van Aboutaleb. In een verordening van de raad staat volgens hem dat digitaal stemmen mogelijk is, tenzij er grote bezwaren zijn. ,,De raad vindt dat digitaal stemmen nog te veel risico’s met zich meebrengt.” Veel inwoners zouden geen DigiD hebben, die voor digitaal stemmen nodig is.

Het gaat om een initiatief van het Actiecomité Woonreferendum, dat tegen de WoonVisie Rotterdam 2030 is. Het haalde genoeg handtekeningen op voor een volksraadpleging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.