‘Risico op financiële cybercrime neemt toe’

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De dreiging van afpersvirussen, phishing en andere vormen van cybercriminaliteit gericht op financieel gewin neemt voor burgers en bedrijven toe. Dat blijkt uit de risicorapportage Cyberveiligheid die het Centraal Planbureau (CPB) woensdag aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aanbiedt.

De toename van de dreiging komt doordat cybercriminelen steeds makkelijker op hetzelfde moment op verschillende plekken kunnen inbreken. Hierdoor is de pakkans laag en zijn de opbrengsten hoog. Het CPB ziet kansen om de cyberveiligheid te vergroten. Zo zou het effectiever zijn om bedrijven de verantwoordelijkheid tot beveiliging te geven. Consumenten weten namelijk vaak niet hoe cybercriminelen van hun computers gebruik maken.

Jaarlijks wordt volgens het CBS 11 procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.