nederland

Rechters voorzichtig met verzoeken Turkije

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse rechters zijn erg voorzichtig geworden met verzoeken uit Turkije. Dat heeft te maken met de mislukte staatsgreep daar en met de aanpak van Ankara. Zo hebben sommige rechters besloten om nog geen besluit te nemen over Turkse uitleveringsverzoeken.

De Raad voor de Rechtspraak zegt donderdag begrip te hebben ,,voor de zorgen die onder rechters leven”. Over de inhoud van die zaken zegt de Raad niets. ,,Het is aan individuele rechters te beslissen over uitlevering of rechtshulp aan Turkije, en dat oordeel goed te motiveren.”

Sinds het neerslaan van de coup is de Turkse regering bezig met een zuivering van de overheid. Militairen, politiemensen, rechters, officieren van justitie, ambtenaren en leraren zijn opgepakt of ontslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.