OM eist zes jaar cel tegen jihadstrijders

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten

SCHIPHOL (ANP) – Vier jihadstrijders in de leeftijd van 23 tot 29 jaar die naar Syrië zijn afgereisd om te vechten voor IS of Jabhat al-Nusra moeten daarvoor zes jaar de cel in. Dit zeiden de aanklagers dinsdagmiddag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De officieren van justitie spraken hun strafeis bij verstek uit, omdat het viertal zich inmiddels al enkele jaren in Syrië of Irak bevindt. Er waren ook geen advocaten om hun belangen te behartigen.

De vier kwamen bij de Nederlandse autoriteiten in beeld tijdens een onderzoek naar jihadgangers, dat in april 2013 startte en waarin het Openbaar Ministerie (OM) uiteindelijk zeventien verdachten op de korrel nam. Tien van hen stonden vorig jaar al voor de rechter vanwege verboden activiteiten in Nederland. Het proces tegen nog eens drie Syriëgangers wordt later gevoerd. In hun zaken zijn advocaten ingeschakeld die aanvullende onderzoekswensen hebben ingediend.

Strafblad

Het OM noemde de vier Syriëgangers schuldig aan deelname aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en opruiing door de gewapende strijd voor de jihad via social media aan te prijzen. De jihadisten verlieten Nederland onafhankelijk van elkaar in 2012 en 2013, volgens het OM steeds kort nadat ze in aanraking waren gekomen met ,,radicaal, extremistisch gedachtegoed”. Drie van hen hebben een strafblad.

Van het viertal is de 28-jarige Driss D. mogelijk overleden. Zijn familie heeft al maanden geen teken van leven gekregen en heeft ook berichten ontvangen dat hij zou zijn gedood. Zolang daar geen onomstotelijk bewijs voor is, vindt het OM dat het proces tegen de man gewoon moet worden gevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.