Nederlandse vrouw claimt ontsnapping aan IS

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Een Nederlandse vrouw is volgens de zender Kurdistan24 ontsnapt uit IS-gebied en heeft zich dinsdag overgegeven aan Koerdische strijders. De zender plaatste dinsdag een interview op zijn website, waarin de vrouw verslag doet van haar belevenissen bij Islamitische Staat en haar vlucht naar Koerdisch gebied.

Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld. Het zou gaan om Laura Angela Hansen, in 1995 geboren in Den Haag.

Ze zou met hulp van haar vader samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) uit IS-gebied hebben kunnen vluchten. Haar kinderen zouden gewond zijn geraakt bij een bombardement in de buitenwijken van de stad Mosul. Ze zijn inmiddels onder medische behandeling gesteld.

Afschuwelijk

De vrouw zegt tegen Kurdistan24 te zijn gevlucht omdat het leven in het kalifaat in de steden Raqqa en raqqaMosul ,,afschuwelijk” was. ,,Ik probeerde doorlopend te vluchten uit de hel waarin ik leefde”, zegt ze in het interview. In haar woning werd ze bewaakt door gewapende mannen.

Ze bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende jaar tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Hij zou haar hebben gedwongen mee te gaan. ,,Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de identiteit van de vrouw niet bevestigen. Wel zegt het ministerie dat de ambassade een hulpvraag heeft ontvangen van een Nederlandse vrouw in Irak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.