Nederlandse troepen voor jaar naar Litouwen

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – De militairen die Nederland gaat leveren aan de multinationale troepenmacht in Oost-Europa vertrekken in 2017 en blijven een jaar. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zei dat vrijdag op de NAVO-top in Warschau over de ,,bescheiden bijdrage’’.

Het gaat om maximaal een compagnie, 100 tot 150 man, die onder Duits commando komt in Litouwen. De Belgen leveren een soortgelijke bijdrage. Vanwege oude afspraken met de Russen gaan ze op rotatiebasis. Hennis maakte nog een klein voorbehoud. ,,We moeten nog wat operationele puzzelstukjes aan elkaar plakken.”

De NAVO-landen legeren troepen in Polen en de Baltische staten om Rusland af te schrikken. ,,We zijn niet uit op een conflict, maar we moeten laten zien dat we kunnen en zullen reageren als dat nodig is’’, aldus Hennis. ,,Dat gaat uiteraard gepaard met oefeningen.”

Veiligheid waarborgen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stelde dat de vooruitgeschoven eenheden ,,duidelijk maken dat we de verdediging van onze oostelijke bondgenoten serieus nemen.’’ ,,De maatregelen zijn niet bedoeld om Rusland te provoceren, maar om de veiligheid van het bondgenootschap te waarborgen, benadrukte hij.

Het belang van dialoog met Moskou onderstreepte Koenders ook, evenals premier Mark Rutte. ,,Het is zeker geen nieuwe Koude Oorlog.’’ Maar de tijd van dooi is voorbij, zo verwees Rutte eerder op de dag al naar de Russische inlijving van de Krim en de ,,onacceptabele verstoring in het oosten van Oekraïne”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.