Nabestaanden MH17 vangen bot bij Oekraïne

12 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Oekraïne heeft nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 geen antwoord gegeven op het verzoek satelliet- en radarbeelden over de crash te verstrekken. De regering in Kiev heeft ze terugverwezen naar het Openbaar Ministerie (OM) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Nederland.

De nabestaanden laten dinsdag weten teleurgesteld te zijn in de reactie van de regering van Oekraïne. Het steekt ook dat Kiev pas na zes maanden met een reactie komt, en dat dit pas is gebeurd nadat premier Mark Rutte de kwestie had aangekaart bij de Oekraïense autoriteiten.

,,Oekraïne laat de kans liggen om een toelichting te geven op het gedoe rondom radarinstallaties die in onderhoud waren danwel kapot geschoten”, vinden de nabestaanden. ,,Oekraïne geeft ons geen duidelijkheid en maakt zich daarmee niet minder verdacht.”

Poetin

Al in januari dit jaar hadden de nabestaanden de Oekraïense president Petro Porosjenko schriftelijk verzocht radar- en satellietbeelden te verstrekken. Ook de Russische president Vladimir Poetin was benaderd. Die heeft nog niet gereageerd. ,,Wij zijn steeds in afwachting van een fatsoenlijk antwoord van de heer Poetin”, aldus de opstellers van de brief.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.