Minder ‘giftreinen’ geen gemakkelijke opgave

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – In het oosten en zuiden van het land rijden te veel goederentreinen met gevaarlijke stoffen en het wordt niet eenvoudig om hier iets aan te veranderen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

In mei werd bekend dat er te veel ‘giftreinen’ door Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland rijden via de Brabant- en Bentheimroute. Dijksma benadrukte toen dat er geen sprake is van een onverantwoorde situatie. Ze beloofde uit te zoeken wat de oorzaken zijn om daarna maatregelen te nemen.

Een deel van de overschrijdingen komt omdat de Betuweroute minder beschikbaar is vanwege werkzaamheden in Duitsland, schrijft Dijksma. Een andere oorzaak ligt bij de Duitse spoorbeheerder DB Netz. Die zou vaker de Betuweroute kunnen gebruiken. Verder blijkt voor een deel van de goederentreinen die door Zuid- en Oost-Nederland rijden, alternatieve routes te bestaan.

Dijksma gaat met DB Netz, ProRail, verladers en vervoerders kijken hoe de risico’s voor Oost- en Zuid-Nederland kunnen worden verminderd. ,,Dit is geen gemakkelijke opgave, maar ik ga er samen met de sector mee aan de slag”, aldus de bewindsvrouw. Ze gaat ook kijken of een deel van het spoorvervoer overgenomen kan worden door de binnenvaart. In het najaar laat ze weten hoe de maatregelen uitwerken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.