nederland

Meerderheid Kamer: geen spoedberaad Turkije

16 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De regeringspartijen VVD en PvdA willen de zomervakantie van de Tweede Kamer niet onderbreken voor spoedoverleg over Turkije. ,,Zeker niet”, aldus een woordvoerder van de liberalen zaterdagochtend. Voor de sociaaldemocraten is het ,,op dit moment te vroeg”.

De partijen reageerden desgevraagd op het pleidooi van de Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren van de partij Voor Nederland (VNL). Die stelden vrijdagavond laat dat de Tweede Kamer moet terugkomen van het zogenoemde reces in verband met de staatsgreep in Turkije.

VNL wilde duidelijkheid over de veiligheid van de vele Nederlanders in Turkije. Ook zou de Kamer de positie van Turkije als lid van de NAVO moeten bespreken.

Veilig op vakantie

De afgelopen jaren onderbrak de Kamer een paar keer het zomerreces, onder meer naar aanleiding van de crisis in Griekenland en de ramp met vlucht MH17.

De VVD noemt het in het Nederlands belang dat de rust terugkeert in Turkije en dat snel zekerheid wordt geboden aan Nederlanders die veilig naar Turkije op vakantie willen gaan. ,,Maar ook dat Turkse Nederlanders in ons land de rust bewaren en dat de tegenstellingen uit Turkije niet naar Nederland worden geïmporteerd”, aldus Kamerlid Han ten Broeke.

PvdA-collega Marit Maij vindt het nu belangrijk dat ,,alle partijen de rust bewaren en gezamenlijk werken aan stabiliteit.” Ze begroet het overleg over Turkije maandag in Brussel van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.