Meer gevangenen met sleutel van cel

07 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Gedetineerden in Nederland krijgen steeds vaker de sleutel van de eigen cel. Dat gebeurt om ze meer verantwoordelijkheid te geven.

In Dordrecht is dit al zo’n twee jaar de praktijk. Maar ook in andere instellingen wordt dit steeds normaler. In Zaandam is het de bedoeling dat de gedetineerden niet alleen de eigen celdeur kunnen openen, maar ook toegang krijgen tot een andere afdeling, waar ze bijvoorbeeld werken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is het niet alleen goed om te bekijken hoe de bajesklanten met de verantwoordelijkheid omgaan. Het scheelt de cipiers ook werk. Die hoeven immers niet meer voortdurend celdeuren te openen en te sluiten, als een gevangene naar zijn dagprogramma gaat.

Gedetineerden kunnen niet dag en nacht gebruik maken van de sleutel, maar alleen overdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Niet iedereen heeft automatisch de beschikking over een sleutel. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld gevaarlijke gedetineerden in onder meer de Extra Beveiligde Inrichting en de terroristenafdelingen.

Gedetineerden die er een potje van maken, verliezen de verantwoordelijkheid van het sleutelbezit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.