nederland

Meer donateurs voor vluchtelingenorganisaties

14 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, neemt af maar Nederlanders geven nog steeds gul aan organisaties als VluchtelingenWerk en Stichting Vluchteling. Het aantal donateurs is juist toegenomen, meldt ook Artsen zonder Grenzen (AzG). Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw.

Vorig jaar had VluchtelingenWerk Nederland 65.000 donateurs, 30 procent meer dan in 2014. Ze gaven gemiddeld ook iets meer: 111 euro in 2015 tegen 70 euro een jaar eerder. De naamsbekendheid van de organisatie werd groter in 2015, maar de publieke waardering voor de club daalde licht, zo staat in het jaarverslag. ,,In het debat worden wij gezien als de voorstanders van de komst van vluchtelingen, dat neemt niet iedereen ons in dank af”, zegt directeur Dorine Manson.

Ook de Stichting Vluchteling kreeg meer aanhangers. ,,Op veel verjaardagsfeestjes leidt het onderwerp vluchtelingenopvang nog altijd tot verhitte debatten”, aldus directeur Tineke Ceelen donderdag in de krant. ,,Dat wij nog steeds meer donateurs trekken, betekent dat problemen van vluchtelingen mensen niet koud laten.”

Het aantal eerste asielaanvragen in Nederland wordt al maanden minder. Eind vorig jaar klopten er nog wekelijks meer dan duizend mensen aan. In maart was dat aantal gezakt naar vierhonderd per week. Van de 52.000 beschikbare bedden in de asielopvang is nu een derde niet bezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.