Leemhuis commissaris der Koning in Friesland

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

LEEUWARDEN (ANP) – Joan Leemhuis-Stout wordt waarnemend commissaris van de Koning in Friesland. Dat heeft de ministerraad besloten. Tussen 1994 en 1999 had ze de functie van commissaris in de provincie Zuid-Holland. Ook was ze waarnemend burgemeester van Schiedam en Leidschendam-Voorburg.

Voorzitter Johan Tjalsma van de vertrouwenscommissie noemt Leemhuis-Stout ,,een gedreven en ervaren bestuurder die een bijzondere band heeft met Frysln”. Zelf zegt ze over haar benoeming: ,,De Friese gemeenschap is voor de provincie altijd een belangrijke partner. Waar ik kan, ga ik daar mijn steentje aan bijdragen.” ,,Frysln is al mijn hele leven een bijzondere plek voor mij. Ik heb er gewoond en heb er nog steeds een woning. En ik vaar van jongs af aan op de Friese wateren.”

In de tijd dat ze commissaris van de Koningin in Zuid-Holland was leed de provincie miljoenverlies door de Ceteco-affaire. De provincie had leningen verstrekt aan het noodlijdende handelshuis. Het ging niet alleen om kasgeld, maar ook om geld dat de provincie zelf had geleend. Het werd een schandaal en kostte Leemhuis-Stout uiteindelijk haar baan.

VVD’er Leemhuis-Stout (1946) volgt in Friesland partijgenoot John Jorritsma op, die burgemeester van Eindhoven wordt. Ze gaat medio september aan de slag en blijft totdat er een nieuwe commissaris van de Koning is benoemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.