Kans op terroristische aanslag blijft ‘reëel’

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – De kans dat er op korte termijn een aanslag plaatsvindt in Nederland blijft reëel. Concrete aanwijzingen voor een daadwerkelijke aanslag zijn er echter niet. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in het periodieke Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van maandag.

Het dreigingsbeeld is nog steeds ,,substantieel”, dat is niveau 4 op een schaal van 5. Sinds vorig jaar is er een ,,toenemend aantal verbanden” vastgesteld met Nederland, zoals bijvoorbeeld de arrestaties in Rotterdam in een Frans onderzoek naar een netwerk dat mogelijk een aanslag wilde plegen in Frankrijk.

,,De afgelopen periode heeft veel aanslagen laten zien”, zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof. ,,Parijs, Brussel, Orlando, Istanbul”, somde hij op. ,,Allemaal aanslagen waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze hier ook gebeuren.”

Route

De inlichtingendiensten zijn ,,ingehaald door de feiten” nu uit onderzoeken is gebleken dat jihadistische organisaties afgelopen zomer en najaar ,,veelvuldig” de vluchtelingenroutes van Syrië via Griekenland en Turkije hebben gebruikt . ,,Hoewel we er rekening mee hielden, leek het ons onwaarschijnlijk dat het echt zou gebeuren.”

Echter, enkele aanslagplegers in Parijs en Brussel hebben van deze route gebruikgemaakt, en zij blijken dus niet de enige. In enkele gevallen zijn er signalen dat er ook asiel is aangevraagd in Europa, mogelijk Nederland. ,,We kunnen het niet vaststellen en ook niet uitsluiten”, aldus Schoof. Om hoeveel mensen het gaat, kan hij niet zeggen. ,,Meer dan enkele keren, maar niet honderden.” Omdat de route nu niet meer gebruikt wordt door vluchtelingen, is deze dreiging niet meer actueel.

Het aantal uitreizigers is sinds begin dit jaar afgenomen, blijkt uit het Dreigingsbeeld. Sinds 2012 zijn in totaal zo’n 260 mensen vanuit Nederland naar Syrië en Irak vertrokken, onder wie vrouwen en minderjarigen. Ongeveer veertig van hen zijn inmiddels in Nederland teruggekeerd en 42 personen zijn omgekomen. Sinds 1 mei worden kinderen vanaf 9 jaar die met hun ouders naar IS zijn gereisd, meegeteld in de uitreiscijfers omdat is gebleken dat de terroristische organisatie die kinderen inzet bij gewelddadigheden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.