Kamer wil debat over verpleeghuizen

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil een debat over de toestand in verpleeghuizen. Maandag kwam naar buiten dat bij tientallen verpleeghuizen de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet op orde is. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dreigt elf instellingen zelfs te sluiten als ze de zorg niet verbeteren.

VVD’er Sjoerd Potters is ,,enorm geschrokken” en vindt het van groot belang dat er nu wordt ingegrepen. ,,Daarbij is voor ons helder dat het niet de bewoners zijn die moeten verhuizen als een instelling sluit, maar dat het management dan het veld moet ruimen.” Hij wil nog deze week een spoeddebat met Van Rijn.

Ook Martih Volp van coalitiegenoot PvdA wil een debat. Ze spreekt in een tweet van een ,,zorgelijke situatie”.

Extra toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op 150 verpleeghuisinstellingen. Zij heeft zeer grote zorgen over elf instellingen en nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan.

Oppositiepartijen willen dat er onder meer extra geld gaat naar de medewerkers van de verpleeghuizen. ,,Investeer in personeel”, twittert Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Ook D66 vindt dat noodzakelijk ,,Het grote knelpunt zit bij de personeelsbekwaamheid, er wordt te weinig geïnvesteerd in meer en beter personeel”, aldus Vera Bergkamp. Ze wil ook dat er snel onderzoek komt naar de kwaliteit van de overige verpleeghuizen. PVV’er Fleur Agema legt de schuld bij de staatssecretaris Van Rijn. ,,Eerst bezuinigt hij de zorg kapot en dan sluit hij de deur.” Ze wil wel graag een debat over de kwestie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.