Kamer: kleinere teams mariniers op schepen

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat flexibelere, goedkopere en kleinere teams van mariniers Nederlandse koopvaardijschepen beschermen tegen piraterij. Een voorstel hierover van de ChristenUnie kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag steun van een meerderheid.

Een PVV-plan om ook particuliere beveiliging mogelijk te maken haalde het niet.

,,Het bieden van vrijheid en veiligheid is een taak van de overheid. Dat doe je niet door particuliere bedrijven wapens in handen te geven. Júist niet”, aldus Kamerlid Joël Voordewind van ChristenUnie.

De partij pleit al langer voor de flexibelere beveiligingsteams van mariniers op de koopvaardijschepen. Het is belangrijk dat de beveiliging snel ingezet kan worden. Daarom moeten de teams kleiner kunnen zijn. De zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD’s) zijn normaal gesproken minimaal elf man groot.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.