nederland

Kabinet: Turkse intimidatie hier onacceptabel

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – De dreigementen en intimidaties bij Turkse Nederlanders onderling na de mislukte coup in Turkije zijn onacceptabel. Dat stelt het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet benadrukt dat het nodig is de rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren en verdere escalatie te voorkomen.

Conflicten of spanningen waar dan ook in de wereld zijn nooit een excuus voor intimidatie, bedreigingen of vernielingen in ons land, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de brief. Het kabinet roept mensen die bedreigd worden op hiervan aangifte te doen bij de politie.

Naar aanleiding van de couppoging zijn de spanningen in Nederland toegenomen tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van diens rivaal Gülen, Koerden en personen die niet vóór Erdogan zijn. Aanhangers van de Gülen-beweging in Nederland worden bedreigd en ervaren intimidatie. Het is onacceptabel als er door Erdogan-aanhangers bijvoorbeeld wordt opgeroepen tot een ,,grote schoonmaak”, aldus het kabinet.

Lijsten

Ook circuleren er op de sociale media lijsten van bedrijven en ondernemers die zouden moeten worden geboycot vanwege hun vermeende sympathie met de Gülen-beweging. Daarnaast ervaren Gülen-aanhangers het vlagvertoon bij moskeeën en de pro-Erdogandemonstraties bij Turkse consulaten in Rotterdam en Deventer als provocerend.

Koenders wijst er verder op dat journalisten zijn belemmerd bij het uitvoeren van hun werk: ,,Dit raakt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, fundamentele waarden in onze samenleving.”

De overheid onderhoudt nauw contact met Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen spelen of dreigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.