Kabinet: geen AOW-korting oorlogsgetroffenen

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Personen die erkend zijn als oorlogsgetroffenen worden niet gekort op hun AOW, ook niet in een land of gebied waar Nederland geen verdrag mee heeft gesloten over sociale zekerheid. Het kabinet wil deze regeling, die sinds begin dit jaar wordt toegepast, nu in een wet gieten.

De ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). AOW’ers die ergens wonen waar geen verdrag geldt, hebben in principe recht op 50 procent van het wettelijk minimumloon. Het kabinet wil nu de uitzondering voor erkende oorlogsgetroffenen vastleggen. Alleenstaanden hebben dan wel recht op 70 procent, zoals ook in Nederland.

Asscher zag zich onlangs nog gedwongen de overgangsregeling voor AOW’ers in door Israël bezet gebied te verdedigen, waar geen sociale-zekerheidsverdrag geldt. Het betrof elf personen, van wie zeven de concentratiekampen van de nazi’s overleefden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.