Jongeren blijven langer bij ouders wonen

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Jongeren blijven vandaag de dag gemiddeld een jaar langer bij hun ouders wonen dan tien jaar geleden. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten en zelfstandig gaan wonen is sinds 2006 omhooggegaan van 23,6 jaar naar 24,6 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tien jaar terug woonde 85 procent van de achttienjarigen thuis en dat is iets toegenomen, naar 88 procent. Bij 24-jarigen steeg het percentage thuiswonenden in tien jaar van 32 naar 36 procent.

Bijna 1,1 miljoen jongeren tussen achttien en dertig jaar wonen nu bij hun ouders of verzorgers. Niet alleen stellen ze het moment waarop ze het ouderlijk huis verlaten uit, ze keren ook vaker terug. Een op de vier jongeren woont vijf jaar na vertrek weer bij paps en mams, vaak om financiële redenen of nadat een relatie is gestrand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.