Hof: besluit vrijlating Ros eind augustus

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten

SCHIPHOL (ANP) – Het gerechtshof in Amsterdam beslist in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage op 26 augustus of kroongetuige Fred Ros wordt vrijgelaten. Dit bleek vrijdag in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol, waar het Openbaar Ministerie (OM) het hof om de vrijlating vroeg.

Het OM heeft Ros een strafeis van vijftien jaar beloofd in ruil voor zijn belastende verklaringen tegen de verdachten in het Passageproces, tegenover de dertig jaar die zou worden gevraagd als hij niet uit de school zou klappen. Volgens justitie is hij bij twee moordopdrachten betrokken geweest, waarvan één is uitgevoerd.

Nu Ros al tien jaar in de cel zit, heeft hij begin augustus twee derde uitgezeten van die vijftien jaar. Het is gebruikelijk dat een veroordeelde dan wordt vrijgelaten.

Tussenbalans

Voor het hof stelden de aanklagers dat uit een door het OM opgemaakte ,,tussenbalans” blijkt dat Ros zich aan de afspraken heeft gehouden die hij als kroongetuige heeft gemaakt. ,,Ons oordeel op dit moment is dat de verklaringen van Ros betrouwbaar zijn. Om die reden is er geen reden aan te nemen dat wij straks een hogere straf eisen dan de afgesproken vijftien jaar”, aldus de officier van justitie.

Formeel zou Ros op 3 augustus vrij moeten komen, omdat het die dag exact tien jaar geleden is dat hij werd opgepakt. In de deal die de Staat met hem sloot, is nooit opgenomen dat zijn verblijf in de cel mogelijk langer zou duren. Zowel OM als verdediging ging er destijds van uit dat het Passage-proces voor de zomer van 2016 zou zijn afgerond.

De aanklagers vroegen het hof dan ook Ros ,,op 3 augustus of zo snel mogelijk daarna” vrij te laten. Dat was in lijn met hetgeen advocaat Onno de Jong betoogde. Volgens hem komt justitie de gemaakte afspraken niet na als Ros langer in hechtenis blijft dan in de overeenkomst is vastgelegd. Hij noemde dat vooral schadelijk voor het vertrouwen van toekomstige kroongetuigen in afspraken met de Staat. Het hof wil echter ,,goed nadenken” over de kwestie en neemt daar de tijd voor, aldus de voorzitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.