Elf Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Sudan

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG/JUBA (ANP) – Elf Nederlanders zijn woensdag uit Zuid-Sudan geëvacueerd. Ze zijn op weg naar Uganda. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In Zuid-Sudan braken eind vorige week opnieuw hevige gevechten uit tussen rivaliserende militairen.

De Nederlanders worden met een Duits militair vliegtuig van Juba naar Entebbe gevlogen, dat even buiten de Ugandese hoofdstad Kampala ligt. Daar worden ze opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Bij de ambassade in Juba staan ongeveer honderd Nederlanders geregistreerd. Ze hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken dringend het advies gekregen om met deze vlucht naar het buurland te vertrekken. Een klein aantal heeft hieraan gehoor gegeven.

Contact

Een deel van de Nederlanders blijft in Zuid-Sudan. De rest vertrekt of is al op eigen gelegenheid vertrokken, aldus het ministerie. De ambassade staat voortdurend met hen in contact.

,,Ik ben de Duitsers zeer erkentelijk voor hun hulp. Met deze risicovolle operatie zijn veel mensen in veiligheid gebracht. Ik ben blij dat de evacuatie goed is verlopen”, laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. Hij heeft zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier bedankt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.