Elf Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Sudan

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG/JUBA (ANP) – Elf Nederlanders zijn woensdag uit Zuid-Sudan geëvacueerd. Ze zijn op weg naar Uganda. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In Zuid-Sudan braken eind vorige week opnieuw hevige gevechten uit tussen rivaliserende militairen.

De Nederlanders worden met een Duits militair vliegtuig van Juba naar Entebbe gevlogen, dat even buiten de Ugandese hoofdstad Kampala ligt. Daar worden ze opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had de Nederlanders dringende geadviseerd met het Duitse vliegtuig te vertrekken. Van de circa honderd geregistreerde Nederlanders in Zuid-Sudan zijn er nu nog circa 45 in het land, aldus het ministerie. Een deel van hen wil niet weg. De verwachting is dat donderdag nog eens ongeveer tien Nederlanders vertrekken met evacuatievluchten.

Contact

De bezetting van de ambassade in Juba is teruggebracht tot vier diplomaten. Ze staan voortdurend in contact met de overgebleven Nederlanders.

,,Ik ben de Duitsers zeer erkentelijk voor hun hulp. Met deze risicovolle operatie zijn veel mensen in veiligheid gebracht. Ik ben blij dat de evacuatie goed is verlopen”, laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. Hij heeft zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier bedankt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.