Defensie onderzoekt misstanden vliegbasis

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten

EINDHOVEN (ANP) – Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke ‘financiële integriteitsschendingen’ op Vliegbasis Eindhoven. Het personeel is hierover woensdag ingelicht. ,,Als de meldingen kloppen gaat het om ernstige misstanden, daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken”, aldus de commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, in een verklaring.

Naar verluidt zijn er meerdere personen bij betrokken. Een woordvoerder wilde verder niet ingaan op de precieze aard van de misstanden in verband met het onderzoek. De bonden voor defensiepersoneel, ACOM en ODB, laten weten dat ze niet beschikken over verdere informatie over het onderzoek. Over mogelijke betrokkenheid van hun leden is bij de bonden nog niets bekend. ,,Als het om leden van onze bond zou gaan, zouden onze juristen het wel weten”, zegt ACOM-voorzitter Leo van der Hulst.

Er volgt nu op advies van de marechaussee eerst een intern onderzoek naar de mogelijke fraude. Als er strafbare feiten zijn gepleegd volgt aangifte bij de marechaussee. Boekholt-O’Sullivan: ,,We onderzoeken nu de feiten. Aan de hand van de feiten worden de vervolgstappen bepaald.”

Bevel

De kolonel voert sinds begin vorige maand bevel over de vliegbasis. Ze werd al kort na haar aantreden geconfronteerd met de zaak, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Bovendien verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport. Bij de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd mensen van wie 95 procent militair. Vorig jaar werden hiervandaan ruim 17.000 militairen en 5 miljoen kilo vracht vervoerd.

Meldingen

Bij Defensie werden vorig jaar 417 meldingen van vermoedelijke integriteitsschendingen gedaan. Het gaat dan voornamelijk om misdragingen in de privé-sfeer, ongewenste omgangsvormen en financiële schendingen. Er werden uiteindelijk 284 integriteitsschendingen geconstateerd die leidden tot het ontslag van 114 ambtenaren.

Bij Defensie worden meer mensen ontslagen om integriteitsschendingen dan bij de rest van de overheid. Vorig jaar verloren daar zeventig mensen hierom hun baan. Dat verschil wordt veroorzaakt door het feit dat bij Defensie veel striktere normen gelden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.