‘ABP, stop investeren in fossiele brandstof’

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft ambtenarenpensioenfonds ABP gevraagd te stoppen met investeren in bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. In een brief aan het bestuur schrijft Van der Laan dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar komen als ABP zijn beleggingen in de fossiele industrie niet afbouwt.

Dat komt door de ‘carbon bubble’, het feit dat aandelen van olie-, kolen- en gasbedrijven overgewaardeerd zijn omdat ze hun waarde ontlenen aan reserves die nog in de grond zitten en de effecten van klimaatbeschermende maatregelen niet worden meegeteld.

Van der Laan wijst erop dat de gemeente Amsterdam als doelstelling heeft de stad op termijn fossielvrij te maken. Hij hoopt dat het ABP gehoor geeft aan de Amsterdamse oproep, want ,,de invloed van het ABP is groot en de door ons gevraagde beleidskoers zal de noodzakelijke transitie zowel in materiële als psychologische zin een krachtige impuls geven”.

Activistisch aandeelhouder

Als het niet direct lukt de investeringen van de hand te doen, dan moet het pensioenfonds zich opstellen als ,,activistisch aandeelhouder en de bewuste bedrijven aanzetten tot het doen van duurzame investeringen”, zo schrijft de burgemeester.

ABP liet in oktober vorig jaar weten in te zetten op een groener investeringsbeleid. In 2020 moet de totale uitstoot van broeikasgassen van de bedrijven in de aandelenportefeuille een kwart lager zijn dan in 2015. Volgens Van der Laan is dat niet ambitieus genoeg.

Klimaatverandering

ABP benadrukt in een reactie zich ook zorgen te maken over klimaatverandering. Maar ,,nu acuut uit fossiele beleggingen stappen helpt het klimaat niet”, aldus het fonds. ABP is voorstander van een geleidelijk aanpassen van de beleggingsportefeuille, ,,omdat we de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kunnen”. Het fonds zegt zijn rol als aandeelhouder gedurende deze lange transitieperiode wel te gebruiken om invloed uit te oefenen op fossiele bedrijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.