Aboutaleb wil online referendum in Rotterdam

04 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – Rotterdammers krijgen dit jaar mogelijk de primeur van stemmen via internet. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat de inwoners zich in een elektronisch referendum kunnen uitspreken over een plan om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Hij heeft dat maandag aan de raad laten weten.

Het raadgevend referendum moet op woensdag 30 november plaatsvinden. Stemmers kunnen dan met hun DigiD inloggen op een gemeentelijke website. ,,Een veilige digitale omgeving wordt ontwikkeld die zo is ontworpen dat het stemgeheim is gewaarborgd en de data zijn versleuteld”, aldus Aboutaleb. Digitaal stemmen is volgens hem minder kostbaar dan het inrichten van stembureau’s overal in de stad.

Eerder blokkeerde de Tweede Kamer een proef met elektronisch stemmen over gemeentelijke herindeling omdat sprake zou zijn van een verhoogd risico.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.