nederland

Aantal leden van bibliotheken daalt niet meer

22 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De 156 Nederlandse openbare bibliotheken telden vorig jaar samen, net als een jaar eerder, zo’n 3,8 miljoen leden, blijkt uit cijfers van CBS en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarmee lijkt een eind gekomen aan een jarenlange daling. In 2015 werden er ruim 73,4 miljoen papieren boeken uitgeleend, 1 procent meer dan in het jaar daarvoor.

De afgelopen jaren zijn meer jongeren en minder volwassenen lid van de bieb. Het aantal uitleningen van boeken aan volwassenen daalde, maar jeugdboeken compenseren dat, omdat die juist meer worden uitgeleend. Hierdoor nam het totale aantal uitleningen in 2015 met 1 procent toe. Er zijn 4 miljoen e-books uitgeleend. Het aantal uitgeleende video’s, cd’s en dvd’s daalde flink, met 11 procent.

Het aantal jeugdleden tot 18 jaar groeide vorig jaar met 2 procent naar 2,3 miljoen. Dat is 61 procent van het totale ledenbestand (in 2010 was dat nog 53 procent). Het aantal volwassen leden nam met 3 procent af ten opzichte van 2014 naar 1,5 miljoen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.