200 Nederlandse militairen naar Litouwen

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederland zal volgens minister Jeanine Hennis (Defensie) ,,maximaal een compagnie” bijdragen aan de nieuwe vooruitgeschoven NAVO-eenheden die worden gelegerd in de Baltische staten, waaronder Litouwen, en Polen. Een compagnie telt zo’n tweehonderd militairen.

Hennis vindt het logisch dat Nederland zich met deze ,,bescheiden” bijdrage aansluit bij Duitsland, dat waarschijnlijk in Litouwen de leiding zal nemen over de nieuwe troepenmacht. De nieuwe eenheden moeten volgend jaar in de oostelijke NAVO-landen worden gestationeerd. De stationering van de Nederlandse militairen zal ,,enkele maanden” duren.

De vooruitgeschoven troepenmacht moet Estland, Letland, Litouwen en Polen gerust stellen met het oog op de Russische dreiging. ,,Wij zoeken het conflict absoluut niet op”, zei Hennis woensdag in de Kamer. Daar is brede steun voor het voornemen van het kabinet.

Relatie verslechterd

,,Het expansieve gedrag van Rusland is verontrustend”, zei PVV’er Raymond de Roon. De zorgen van de Baltische staten over de ,,vervelende buur” Rusland moeten volgens Han ten Broeke (VVD) worden weggenomen. Geruststellende maatregelen voor de oostelijke NAVO-leden zijn nodig, vindt Raymond Knops (CDA).

De Kamer sprak over de NAVO-top eind deze week in Warschau. Het sturen van militairen naar Polen en de Baltische staten door het Atlantische bondgenootschap is volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) geen krijgszuchtige daad. ,,De NAVO is niet agressief, maar we zijn niet naïef.”

Vooral sinds de Russische annexatie van de Krim en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne is de relatie tussen NAVO en Moskou verslechterd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.