nederland

100ste Vierdaagse: meer lopers, meer feest

17 juli 2016Leestijd: 2 minuten

NIJMEGEN (ANP) – Bijna 1300 wandelaars uit alle provincies van Nederland openen zondagmiddag op de Waalbrug officieel de honderdste editie van het grootste wandelevenement ter wereld, de Vierdaagse. Begeleid door militaire muziekkorpsen dragen lopers hun provincievlaggen en vlaggen van de 68 deelnemende nationaliteiten naar de Wedren, waar de Vierdaagse elke dag start en finisht.

De Vlaggenparade is één van de vele extra activiteiten vanwege het honderdjarig bestaan van de van oorsprong militaire prestatietocht. Er doen meer wandelaars dan ooit mee (48.896) en rond Nijmegen is nog nooit zoveel muziek en feest geweest. Alleen al in de Nijmeegse binnenstad staan honderden artiesten op 38 podia. Ondanks de aanslag in Nice vorige week donderdag gaan alles vooralsnog gewoon door.

,,We houden al jaren rekening met het dreigingsniveau in Nederland. Daarvoor liggen draaiboeken klaar. Veiligheidsdiensten en politie monitoren de massa voortdurend. We hopen dat iedereen zelf ook alert is op verdachte situaties. Er is nu geen enkele aanwijzing dat er tijdens de Vierdaagse iets zou gebeuren’’, aldus de gemeente en de organisatie van mars en feesten.

Startblokken

Dinsdagmorgen om 04.00 uur gaan de lopers op de 50 of 55 kilometer uit de startblokken. Ze zijn niet de eerste Vierdaagselopers van dit jaar, want maandagavond zijn al 25 wandelaars gestart voor een extra rondje van 50 kilometer. Elke dag maken 25 wandelaars zo’n ‘ererondje’ en leggen die dag dan 100 kilometer af.

De wandelaars en de 1,5 miljoen feestvierders in de stad zijn geliefd bij wetenschappers. Zo gaan onderzoekers posten bij de wc-hokjes op het parcours. Ze willen weten of er via de toiletten ziektes verspreid worden en of dat samenhangt met handen wassen. In het stadscentrum staan 275 mobiele wc’s. Daar wordt urine opgevangen om het te hergebruiken als kunstmest. Mannen die desondanks tegen een muur plassen moeten uitkijken: op geheime locaties zijn muren bestreken met een coating, die ervoor zorgt dat de urine terugspettert tegen de wildplasser aan.

Het Mulier Instituut voor sportwetenschap heeft samen met de Radboud Universiteit het fenomeen Vierdaagse onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat 12,6 miljoen volwassen Nederlanders de Vierdaagse kennen en dat 7,5 miljoen mensen iemand kennen die wel eens heeft meegelopen. Bijna alle ondervraagden (93 procent) roemen de warmte en de hartelijkheid van het evenement ,,in een tijd met veel agressie.’’ Ruim 80 procent vindt dat Nederland trots mag zijn op de Vierdaagse.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.