Zaak Utrechtse vrouw in Qatar dient maandag

11 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG/DOHA (ANP) – De rechtbank in Qatar behandelt maandag de zaak van een 22-jarige Utrechtse vrouw die in de cel zit sinds ze in maart aangifte deed van verkrachting. Ze was met een vriendin op vakantie in het emiraat in het Midden-Oosten. Iemand zou wat in haar drankje hebben gedaan waarna de vrouw, naar eigen zeggen, wakker werd in een onbekend appartement.

Toen de Utrechtse bij de politie aangifte wilde doen, werd ze aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in Qatar. Ook de verdachte zit in de cel.

,,Verkrachting is niet bewezen. Er is ook nog geen tenlastelegging”, zei een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag. ,,Maandag wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld. Eerdere zittingen gingen alleen over verlenging van haar voorarrest.”

,,De Nederlandse ambassade in Doha heeft wekelijks telefonisch contact met de vrouw, ook zijn vertegenwoordigers steeds aanwezig geweest in de rechtbank en hebben ze de vrouw opgezocht in de gevangenis.”