Stemmen Nederlanders buitenland makkelijker

22 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het wordt voor Nederlanders in het buitenland makkelijker als zij willen stemmen bij verkiezingen in Nederland. Zij kunnen zich permanent als kiezer laten registeren.

Na de eenmalige registratie krijgen zij voortaan automatisch een oproep voor landelijke verkiezingen. Zij hoeven dan niet meer elke keer allerlei papieren in te vullen.

Met de wijziging hoopt het kabinet dat meer Nederlanders in het buitenland gaan stemmen. Het voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kreeg woensdag brede steun in de Tweede Kamer.

Als Tweede Kamer en Senaat nog voor hun zomerpauze (reces) instemmen, zou het al kunnen ingaan bij de parlementsverkiezingen volgend jaar, aldus Plasterk.

De gemeente Den Haag wordt verantwoordelijk voor de permanente registratie. Den Haag is nu al verantwoordelijk voor de afzonderlijke registratie.

ANP
Lees meer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.