nederland

Schultz wil duurzame infrastructuur

05 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De infrastructuur van ons land moet duurzaam worden. Nieuwe bruggen en sluizen moeten hun eigen energie gaan opwekken en er komen meer zonnepanelen en windmolens langs de weg.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) wil dit doel over veertien jaar bereikt hebben, zei ze zondag in het tv-programma Buitenhof. ,,Tot 2030 willen we alles wat we doen bij Rijkswaterstaat aan wegen en bruggen zodanig aanpakken of opknappen dat het energieneutraal wordt.”

Als voorbeeld noemde ze de Ramspolbrug bij Kampen, die stroom opwekt als de klep van de brug dichtgaat. En de brug is aan weerszijden voorzien van zonnepanelen voor de verlichting en signalering van de brug.

Groener

In een brief aan de Kamer schrijft ze zondag dat ze verder inzet op ,,vergaande” besparingen op het energieverbruik bij Rijkswaterstaat. Dat moet bereikt worden door onder meer zuinige ledverlichting in tunnels en langs snel- en vaarwegen aan te brengen. Verder wil ze dat bedrijven die voor Rijkswaterstaat opdrachten uitvoeren, duurzamer gaan werken.

Ook zet de bewindsvrouw in op nieuwe technieken om de infrastructuur groener te maken. En ze gaat innovatief onderzoek steunen, zoals naar wegen die auto’s opladen als die eroverheen rijden.

Ze noemt haar doel ,,ambitieus, maar haalbaar”. Voor uitvoering van de plannen heeft ze geen extra geld nodig. Het kan volgens haar uit bestaande budgetten worden betaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.