Rondvlucht JSF verplaatst naar dinsdag

06 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Defensie doet dinsdag een nieuwe poging om met de Joint Strike Fighter (F-35) een rondvlucht boven Nederland te maken. Dat meldde een woordvoerder het ministerie maandag. Vorige week ging de rondvlucht niet door vanwege de laag hangende bewolking.

Het nieuwe gevechtsvliegtuig zal relatief laag (ongeveer 400 meter hoogte) en langzaam langs een aantal bezienswaardigheden en locaties van de luchtmacht vliegen. Op die wijze kan het grote publiek kennis maken met de opvolger van de F-16, stelt het ministerie van Defensie.

De route die de F-35 aflegt is iets gewijzigd. Het toestel vertrekt om 14.19 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden. Daarna vliegt het toestel onder meer over Groningen, Nijmegen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Bezienswaardigheden die de F-35 aandoet zijn onder meer Paleis Het Loo, Paleis Soestdijk, Kinderdijk, de Deltawerken en Zaanse Schans. Even voor halfvijf keert het toestel terug op de vliegbasis bij de Friese hoofdstad.

Twee F-35’s zijn voor een aantal weken in ons land. Ze vertrekken over minder dan twee weken weer richting de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen.