nederland

Rechters willen wetten toetsen aan Grondwet

01 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Rechters moeten wetten voortaan aan de Grondwet kunnen toetsen om te bepalen of de rechten van burgers voldoende worden gewaarborgd. Dat standpunt legt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, woensdag neer aan de vooravond van een symposium dat de Tweede Kamer organiseert. Donderdag wordt daar gesproken over de rol van het parlement bij de toetsing van wetsvoorstellen.

Rechters mogen op het ogenblik wetten niet toetsen aan de Grondwet. De rechter kan de overheid volgens Bakker alleen corrigeren door haar te houden aan internationale verdragen die Nederland heeft gesloten, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. ,,De Nederlandse rechter kan alleen via een omweg bepalen of de rechten van burgers wel voldoende worden gerespecteerd”, aldus Bakker.

Volgens Bakker is dat niet meer van deze tijd. In de meeste Europese landen mogen rechters nationale wetten wel toetsen aan de Grondwet. De Raad voor Rechtspraak pleit er al langer voor het verbod in Nederland op te heffen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.