nederland

Eindexamen wijkt niet voor ramadan

02 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De islamitische vastenmaand ramadan gaat geen rol spelen bij de planning voor de eindexamens. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) antwoordt dat op vragen van de Groep Kuzu/ztürk in de Tweede Kamer. De ramadanperiode valt de komende jaren in het voorjaar, net als de eindexamens.

,,Uitgaande van het feit dat de ramadan 31 dagen duurt is het praktisch al niet mogelijk hier rekening mee te houden ”, schrijft de bewindsman. Eindexamenkandidaten die willen vasten kunnen er volgens hem voor kiezen om ,,eventueel in overleg met hun geestelijke de vastenperiode te verplaatsen. Er zijn leerlingen die dat ook doen.”

Hij wil evenmin uitzoeken of andere feestdagen dan de in Nederland wettelijk vastgestelde dagen effecten hebben op de prestaties. ,,In Nederland komen zeer veel religies voor die elk op zich wel ergens gedurende het jaar dan wel op meerdere momenten religieuze feest- of gedenkdagen kennen. Het is ondoenlijk na te gaan of er hierdoor negatieve uitkomsten ontstaan op de onderwijsuitkomsten. ”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.