nederland

ANWB wil verbod op afgeven paspoort

08 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Er moet een verbod komen op het inleveren van het paspoort van vakantiegangers bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven, omdat het risico van identiteitsfraude groot is, waarschuwt de ANWB woensdag. De toeristenbond vraagt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) actie te ondernemen.

Veel hotels en campings eisen van de gasten het paspoort. Ze maken vaak een kopie voor hun administratie. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te laten kopiëren. Als het toch wordt gekopieerd raadt de ANWB aan het BSN-nummer af te dekken. Dit nummer moet worden afgeschermd om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt.

Volgens een woordvoerder is het voorgekomen dat iemand op vakantie was in het buitenland en zijn paspoort tijdelijk had afgegeven. ,,Enkele maanden later kreeg hij van een incassobureau een rekening van 16.000 euro voor een huis dat hij nooit had gehuurd”, aldus de zegsman.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.