nederland

Verplaatsing spoorbrug is grote operatie

06 mei 2016Leestijd: 1 minuut

MUIDEN (ANP) – Het belooft vrijdagavond en -nacht een spectaculaire operatie te worden. De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg wordt met speciale voertuigen op zijn plaats gereden. De A1 gaat daarvoor vrijdagavond vanaf 20.00 uur in beide richtingen dicht tussen Diemen en knooppunt Muiderberg. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de spoorbrug het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst.

Het gevaarte, dat sinds 2014 naast de snelweg werd opgebouwd, wordt verplaatst over een afstand van zo’n 400 meter. Dat gebeurt met een slakkengangetje van 1 meter per minuut. De verplaatsing zal rond de zes uur in beslag nemen. Daarna moet de snelweg weer in orde worden gemaakt. Voor de verplaatsing van de brug worden vangrails en verlichting weggehaald, die moeten weer worden teruggezet. Ook kan eventuele asfaltschade worden gerepareerd. Zaterdag om 12.00 uur gaat de A1 bij Muiderberg dan weer open.

De spoorbrug is 255 meter lang en 55 meter hoog. Hij weegt 8400 ton en bevat volgens Rijkswaterstaat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.