nederland

‘Opkomst Trump vergelijkbaar met Fortuyn’

07 mei 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De opkomst van Donald Trump in de Verenigde Staten is te vergelijken met die van Pim Fortuyn in ons land in 2001 en 2002. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond. Beiden werden onderschat als kiezersmagneet.

De aantrekkingskracht van Fortuyn op de kiezers werd destijds in de media en de politiek lange tijd niet gezien. Dat kwam volgens De Hond doordat ,,men zich niet kon inleven in die groepen van het electoraat waar men zelf niet toebehoort”. Datzelfde is nu weer aan de gang, niet alleen in Nederland maar in ,,alle westelijke democratieën”.

De Hond denkt dat na de volgende verkiezingen in Nederland nog een moeilijke situatie kan ontstaan als ,,de kiezers van de grootste of een na grootste partij niet aan hun trekken komen” als het op het vormen van een regering aankomt. Het gaat vooral om mensen ,,met lage opleiding, die zich het meest bedreigd voelen (zowel in hun financiële bestaanszekerheid als in hun manier van leven) door de wereldwijde veranderingen in samenleving en economie”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.