nederland

Meer borstprotheses in basispakket

03 mei 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Borstprotheses voor vrouwen die door een afwijking geen borsten hebben, moeten vanaf 2017 worden vergoed in het basispakket van de zorgverzekeringen. Dat zou ook moeten gelden voor bepaalde correcties van het bovenooglid en voor medisch noodzakelijke besnijdenissen (circumcisie).

Dat adviseert het Zorginstituut Nederland, zo maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag bekend. Ze wil in juni met een standpunt komen.

De vergoeding van de protheses kan ook gelden voor man-vrouw transgenders. Bij een bovenooglidcorrectie moet er een ernstige beperking van het gezichtsveld zijn door een verworven verslapping of verlamming van de bovenoogleden.

Volgens het Zorginstituut kost de uitbreiding van het basispakket naar schatting jaarlijks maximaal 341.000 euro voor de protheses, 9,6 miljoen euro voor bovenooglidcorrecties en 4,8 miljoen euro voor circumcisies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.